Núm. 1

Vinificació

Collita únicament manual en caixes de 18 kg. Premsat del raïm sencer, sense desrapar ni trepitjar, i separació del most de primeres. Rendiment màxim del 55 % per aconseguir un bon equilibri de sucres i acidesa. Desfangat estàtic amb fred i fermentació controlada a 16 ºC.

Núm. 2

Cupatges

Després de deixar reposar els vins de macabeu, xarel·lo i parellada, procedim a fer els diferents cupatges, és a dir, a preparar la proporció adient perquè cada cava tingui les característiques desitjades (frescor, estructura, acidesa, apetència,...) i que confereixi a cada producte el seu caràcter especial.

Núm. 3

Tiratge

A mitjan gener i fins a principis de març preparem el tiratge dels diferents cupatges. Als diferents vins base hi afegim el sucre i els llevats seleccionats i condicionats minuciosament per tal de dur a terme la segona fermentació.

Un cop s'han tapat les ampolles, s'entren a la cava on es col·loquen en posició horitzontal a les tradicionals rimes. A partir d'aquest moment, i durant 10 o 12 setmanes, s'esdevé la segona fermentació en la qual es produeix el gas carbònic.

Núm. 4

Criança

En acabar la fermentació, comença la criança dels caves, que s’allarga en funció del tipus de producte que es vulgui elaborar, des dels 15 mesos, com a mínim, pel Maria Rigol Ordi, fins als 48 mesos del Gran Reserva. En aquesta etapa es defineix el perfil organolèptic dels caves per la interacció entre els llevats i el cava, que es veu afavorida pel poignetage, una tècnica que consisteix en remoure les ampolles per tornar a suspendre les mares i fomentar l’autòlisi cel·lular.

Núm. 5

Remogut

Durant 3 setmanes anem girant i inclinant manualment l’ampolla sobre ella mateixa en els tradicionals pupitres fins aconseguir que els llevats es dipositin al coll d’ampolla. Ja tenim el producte net i transparent, a punt per ser degollat.

Núm. 6

Degollament

El degollament es fa a mà i en calent, és a dir, de manera tradicional i sense congelar el coll de l’ampolla. Després d’expulsar la resta de llevats, hi posem el tap de suro i el morrió. Només cal vestir l’ampolla i encaixar-la.